Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΠΩΣ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΘΛΗΤΗ- ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ



Από τον Γιώργο Βουνάτσο



Όταν μιλάμε για Bodybuilding, μιλάμε για ανθρώπους, για αθλητές που αυτό που κάνουν είναι τρόπος ζωής. Όταν κάποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με την Σωματική Διάπλαση πρέπει να ξέρει ότι κάποια πράγματα δεν συμβαδίζουν μ΄ αυτό που έχει επιλέξει. Δηλαδή δεν μπορεί να κάνει σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο, να προσέχει την διατροφή του και ταυτόχρονα να καταναλώνει αλκοόλ ή να καπνίζει!!!


Οι περισσότεροι αθλητές απεχθάνονται το αλκοόλ και το κάπνισμα. Βέβαια πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Υπάρχουν αθλητές από πολλά αθλήματα που, για μένα,  δεν είναι επαγγελματίες αφού δεν προσέχουν την φυσική τους κατάσταση καταναλώνοντας ποσότητες αλκοόλ και καπνίζοντας τσιγάρα. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί στον χώρο της Σωματικής Διάπλασης που και καταναλώνουν αλκοόλ και καπνίζουν. Αυτό είναι δυστυχώς καταστροφικό και θα πρέπει να γνωρίζουν πόσο επιβλαβείς είναι αυτές οι συνήθειες και πόσο βλάπτουν την υγεία μας. Στα περισσότερα site στο internet με ιατρικές έρευνες για το κάπνισμα και το αλκοόλ βρήκαμε πολλά στοιχεία που δείχνουν  πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι δύο συνήθειες.



ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ



Το πρώτο και σοβαρότερο πρόβλημα από την κατάχρηση αλκοόλ είναι η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης στους άνδρες, που σημαίνει ότι ειδικά για τους αθλητές της Σωματικής Διάπλασης είναι ότι χειρότερο και θα πρέπει να το αποφεύγουν ΄΄ όπως ο Διάβολος το λιβάνι…΄΄.

Γιατί αν υπάρχει μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης δεν μπορούμε να έχουμε μυϊκή ανάπτυξη, εφόσον αυτή η ορμόνη είναι που ελέγχει το μέγεθος των μυών, πέρα από τις άλλες λειτουργίες της. Αυτό τονίζεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ΄΄Αμερικανική Επιθεώρηση Γηριατρικής ΄΄ όπου αναφέρονται μεταξύ των άλλων και οι υπόλοιπες βλαβερές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Τονίζεται μάλιστα πως ΄΄ η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει τον οργανισμό να παράγει τις απαιτούμενες ποσότητες τεστοστερόνης  και με την φυσιολογική πάροδο των χρόνων το σώμα μειώνει αυτή την διαδικασία παραγωγής τεστοστερόνης σ΄ αυτούς που καταναλώνουν συνεχώς αλκοόλ…΄΄. Σύμφωνα με άλλη μελέτη αυτό έχει επιπτώσεις και στην καρδιά, εφόσον η τεστοστερόνη έχει το ίδιο αποτέλεσμα και στον καρδιακό μυ όπως και στους άλλους μύες. Δηλαδή οι άνθρωποι που διατηρούν την τεστοστερόνη τους σε καλά επίπεδα έχουν και καλό μυοκάρδιο. Άρα η κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει σοβαρά και την καρδιά. ¨όσοι καταναλώνουν πάω από έξι ποτήρια την ημέρα αλκοόλ, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, κινδυνεύουν 2,5 φορές περισσότερο από αυτούς που δεν καταναλώνουν αλκοόλ, να παρουσιάσουν καρδιακή αρρυθμία. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει επίσης άμεση σχέση με τις καρδιακές προσβολές και με την υπέρταση. Με βάση μελέτες του Ιατρικού Κολεγίου του Wisconsin, όσοι πίνουν περίπου 50 γραμμάρια την ημέρα, και γυμνάζονται κανονικά, παρουσιάζουν την ίδια υπέρταση με όσους καταναλώνουν αλκοόλ και δεν έχουν γυμναστεί ποτέ στην ζωή τους η έχουν γυμναστεί ελάχιστα. Για τον λόγο αυτό λοιπόν πρέπει να αποφεύγετε την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ η αν μπορείτε μην πίνετε καθόλου αλκοολούχα ποτά.

Άλλο βασικό σημείο των ερευνών είναι το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί στην σεξουαλική σας ζωή. Στο περιοδικό ΄΄Medical Aspects of Human Sexuality΄΄ αναφέρονται οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί να επιφέρει στην σεξουαλική ζωή η κατάχρηση αλκοόλ. Εκτός από τα μειωμένα επίπεδε τεστοστερόνης το αλκοόλ ευθύνεται και για την ατροφία των όρχεων, την μειωμένη σεξουαλική επιθυμία (libido), την στείρωση και πολλές φορές και την ανικανότητα. Πέρα λοιπόν από τα προβλήματα που δημιουργεί στο σώμα των αθλητών της Σωματικής Διάπλασης, δημιουργεί και προβλήματα στις σχέσεις σας με το άλλο φύλο….



ΚΑΠΝΙΣΜΑ



Το χειρότερο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει το κάπνισμα σε αθλητές της Σωματικής Διάπλασης είναι η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς! Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να κάνετε τους κοιλιακούς να ξεχωρίζουν με εντατική προπόνηση και προσεκτική διατροφή, φανταστείτε να καπνίζετε κιόλας πόσο θα περισσότερο θα πρέπει να προσπαθήσετε. Βέβαια το πρόβλημα της ΄΄κοιλίτσας΄΄ δεν είναι μόνο αντιαισθητικό αλλά κρύβει και άλλους κινδύνους, καρδιοπαθειών, καρδιακής προσβολής, διαβήτη, όπως τονίζουν βέβαια πολλοί γιατροί. Το κάπνισμα επίσης διαταράσσει την λειτουργία του μεταβολισμού και είναι γνωστό πως όταν έχουν καλό μεταβολισμό τότε ελέγχουμε αποτελεσματικά το σωματικό μας βάρος  και την εναπόθεση λίπους σε διάφορα σημεία του σώματός μας. Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως δεν αποφασίζουν να κόψουν το τσιγάρο γιατί θα πάρουν κιλά. Αυτό γίνεται γιατί μετά την διακοπή του καπνίσματος οι τροφές μας φαίνονται πιο εύγευστες και τρώμε περισσότερο. Αυτό όμως είναι μια δικαιολογία γιατί σύμφωνα με μελέτες και να πάρετε βάρος το πρώτο διάστημα θα μπορέσετε  σιγά-σιγά με την γυμναστική και την προσεγμένη διατροφή να χάσετε τα περιττά κιλά. Και εδώ όμως, στην περίπτωση του καπνίσματος, το τσιγάρο θεωρείτε υπεύθυνο για ανικανότητα στους άνδρες γιατί δημιουργείται στένωση των αιμοφόρων αγγείων και έτσι ελαττώνεται η ροή του αίματος μέχρι το ανδρικό μόριο. Το σοβαρότερο όμως είναι πως οι μελέτες έχουν δείξει πως το πρόβλημα παραμένει και για πολλά χρόνια αφού κάποιος κόψει το κάπνισμα!!!

Άλλο κακό του καπνίσματος είναι και η υπερκατανάλωση καφέ  ( περισσότερα από 5-6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα) που οδηγεί σε διπλάσια η τριπλάσια αναλογία καρδιακών προσβολών σε όσους ήταν καπνιστές από τους μη. Αυτό σημαίνει πως όσοι καπνίζουν πολύ και καταναλώνουν και πολύ καφέ έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιακά νοσήματα από τους μη καπνιστές που καταναλώνουν λιγότερο βέβαια καφέ. Επίσης σύμφωνα με άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια οι καπνιστές έχουν και πιο ευαίσθητο σκελετό. Ένα κάποιος καπνιστής φτάσει σε μεγάλη ηλικία( αν τα καταφέρει…) θα έχει λιγότερη  οστέινη μάζα κατά 20-30% από έναν μη καπνιστή με μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων. Η κυριότερη όμως έρευνα δείχνει πως πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο τα επόμενα χρόνια θα χάνουν την ζωή τους από την χρήση του καπνού. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά και οι αριθμοί δείχνουν πως το κάπνισμα θα είναι η νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρόλη την μεγάλη αντικαπνιστική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο και τελευταία και στην χώρα μας οι Έλληνες παραμένουν σταθερά οι πρώτοι καπνιστές στην Ευρώπη. Αν κανείς σκεφτεί πόσα σοβαρά προβλήματα δημιουργεί στην υγεία μας το κάπνισμα μόνο τότε θα καταλάβει ότι είναι παρανοϊκό να συνεχίζει κάποιος να είναι καπνιστής όταν από την άλλη θέλει να βελτιώσει το επίπεδο της ζωής του και να ζήσει περισσότερο και καλύτερα χωρίς προβλήματα υγείας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου