Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΠ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ!


Το αμάλγαμα των τετρακέφαλων, των οπίσθιων μηριαίων και των κνημών συνθέτουν τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη μυϊκή ομάδα του ανθρώπινου σώματος. Τα πόδια αποτελούν το μισό σώμα και ακριβώς επειδή οι απαιτήσεις τους για ανάπτυξη στον τόσο εκτενείς και έντονες, αφιερώνω μια ολόκληρη προπόνηση σε αυτά.



Αυτό που στοχεύω στην προπόνηση των ποδιών είναι η υπέρτατη μάζα που θα ακολουθείται από βαθύ διαχωρισμό, λεπτομέρεια σκληρή σα βράχο πυκνότητα! Αυτό σημαίνει σαρωτικά κομμένους τετρακέφαλους, στρογγυλούς και σχισμένους σαν σε λωρίδες οπίσθιους μηριαίους και γεμάτες διαχωρισμένες και γραμμωμένες γάμπες! Για να πετύχετε αυτή την εμφάνιση πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αφήσετε και την τελευταία ρανίδα προσπάθειάς σας στο γυμναστήριο. Η προπόνηση των ποδιών δεν είναι κάτι το χαριτωμένο και πραγματικά ξεχωρίζει τους άντρες απ΄ τα αγοράκια και στο γυμναστήριο και στη σκηνή! Αλλά αν νομίζετε ότι φοβάμαι ή ακόμα ότι «τρέμω» μπροστά στις προπονήσεις ποδιών έχετε λάθος! Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει! Φλέγομαι απ΄ την πρόκληση μιας προπόνησης ποδιών. Όσο μεγαλύτερη η πρόκληση τόσο πιο πολύ εμπνέομαι!

Δεν έχει γίνει καμία μεγάλη ανακατανομή στην προπόνηση ποδιών μου από τότε που ξεκίνησα το body bilding το 1983. Είναι η κλασική περίπτωση όπου φτάνεις σε μια φόρμουλα προπόνησης και μετά κάνεις μικρές αλλαγές βήμα – βήμα μαθαίνοντας τη δουλεύει και τι όχι. Η μόνη ριζική αλλαγή ήταν η απόφασή μου να εγκαταλείψω τα ελεύθερα βαθιά καθίσματα με μπάρα από το 1989. Πάντα λάτρευα την πρόκληση των βαρειών, πλήρους εύρους κίνησης, βαθιών καθισμάτων με μπάρα, αλλά αυτή η άσκηση προκάλεσε τον τραυματισμό στο ισχίο που παραλίγο να σταματήσει την καριέρα μου το 1987. Καθώς έγινα δυνατότερος και τα κιλά που χρησιμοποιούσα στην άσκηση ανέβηκαν, η κίνηση έγινε πιο αδέξια και έριχνε υπερβολική και επικίνδυνη ένταση στη ζώνη του ισχίου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλά μικρά διαστρέμματα και θλάσεις.

Επέμεινα με την άσκηση ως τον Οκτώβριο του 1989, όταν τελικά αποδέχτηκα ότι η σωματική μας δομή με τα στενά ισχία και τα μακριά πόδια δεν ήταν ιδανική για βαριά βαθιά καθίσματα με μπάρα. Αντί΄ αυτού, ξεκίνησα να βασίζομαι στις πιέσεις ποδιών και στα καθίσματα στη μηχανή λξκξ σαν ασκήσεις αύξησης μάζας για τους μηρούς. Πάντως ακόμα συνιστώ τα βαθιά καθίσματα σε όλους, ιδιαίτερα μάλιστα στους αρχάριους για να εκτινάξουν την ανάπτυξη των μηρών τους. Θα πρέπει να αποφεύγετε να τα κάνετε μόνο αν αισθάνεστε, όπως αισθανόμουν και εγώ, ότι κάνουν περισσότερο κακό από καλό.

Η άλλη αλλαγή στην προπόνηση των ποδιών μου είναι ότι έχω ανεβάσει τις επαναλήψεις μου κατά τη διάρκεια των κύριων set. Αρχικά, θα έφτανα στη μέγιστη ένταση στις έξι με οκτώ επαναλήψεις, αλλά τώρα στοχεύω στις 12 πλήρεις επαναλήψεις μέχρι την εγκατάλειψη στις περισσότερες ασκήσεις ποδιών. Νιώθω πως τα πόδια, λόγω της βαριάς εργασίας που κάνουν, μπορούν να απορροφήσουν και μάλιστα χρειάζονται αυτή την επιπλέον παρατεταμένη ένταση σε σύγκριση με άλλα μέρη του σώματος. Καθώς αυξάνω το εύρος των επαναλήψεων, ξεκινώ επίσης να εκτελώ κάθε επανάληψη με έναν πιο αργό και πιο ακριβή τρόπο σε σχέση με την εκρηκτική μέθοδο που μας αρέσει να χρησιμοποιώ.

Ένα πλήρες ζέσταμα είναι σημαντικό πριν ξεκινήσουμε να γυμνάζουμε οποιοδήποτε μέρος του σώματός μας και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο πριν να «ορμήξουμε» σε μια σκληρή προπόνηση ποδιών. Η προετοιμασία μου περιλαμβάνει 10 λεπτά στατικό ποδήλατο που ακολουθείται από μια σειρά διατάσεων όπως ανοίγματα των ποδιών και διατάσεις του εμποδιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου