Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ - ΕΝΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ... Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ


Από την Betty Weider


Ερώτηση:

Είμαι μια γυναίκα με κανονικό βάρος, αλλά, όμως έχω κυτταρίτιδα απ’ όταν ήμουν έφηβη. Έχω ακούσει ότι η κυτταρίτιδα δεν είναι τυπικό λίπος. Αν αυτό είναι αλήθεια, μπορούν πράγματι οι κρέμες να μας βοηθήσουν να την εξαφανίσουμε;

Εάν όχι, τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση:


Δεν υπάρχει ακριβής ορισμός της κυτταρίτιδας, όμως αυτά τα λακκάκια που συνήθως παρουσιάζονται στους μηρούς και στους γλουτούς των γυναικών και στα οποία αναφέρεστε είναι σίγουρα λίπος. Οι περιστάσεις, πάντως κάτω από τις οποίες εμφανίζεται η κυτταρίτιδα, φαίνεται ότι έχουν σχέση τόσο με την σωματική κατασκευή και την ηλικία όσο και με το βάρος. Μια γυναίκα με κανονικό βάρος μπορεί να παρουσιάζει περισσότερη κυτταρίτιδα από μια υπέρβαρη γυναίκα.

Από άποψη δομής, οι περιοχές στις οποίες η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συχνότερα αποτελούνται από ένα δίκτυο ινωδώνοι οποίες βρίσκονται πάνω από το λίπος. Το λίπος πιέζοντας αυτό το δίκτυο δημιουργεί την ανάγλυφη εμφάνιση. Όσο περισσότερο λίπος υπάρχει τόσο περισσότερο φαίνεται η κυτταρίτιδα. Μερικές γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το σωματικό βάρος, έχουν την τάση ν' αποκτούν κυτταρίτιδα περισσότερο από άλλες, έτσι λοιπόν ο γενετικός παράγοντας ίσως παίζει κάποιο ρόλο. Ένας από τους παράγοντες φαίνεται πως είναι η ηλικία. Σπάνια θα δείτε ένα παιδί, ακόμη και αν είναι χοντρό, να έχει κυτταρίτιδα. Αντίθετα, είναι απίθανο να δείτε μια μεγαλύτερη γυναίκα, παχιά ή αδύνατη, η οποία να μην έχει

κάποια σημάδια κυτταρίτιδας. Όσο μεγαλώνουμε - και αυτό μπορεί να ξεκινήσει από τα 20 - το στρώμα του λίπους ακριβώς κάτω από το δέρμα που δίνει αυτή την απαλή και νεανική εμφάνιση, αρχίζει να φθείρεται. Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, ειδικά στις γυναίκες που είναι ή ήταν υπέρβαρες. Από τη στιγμή που η στηρικτική δομή η οποία δίνει στο λίπος απαλή εμφάνιση, αδυνατίζει, όσο γερνάμε, τόσο λιγότερο λίπος χρειάζεται για να είναι εμφανής η κυτταρίτιδα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι το πάχος δεν ευνοεί την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Αυτό ισχύει και μάλιστα για κάθε ηλικία. Στην πραγματικότητα αυτό το αξιαγάπητο μικρό και ροδαλό μωρό που ήταν παχύ στην βρεφική του ηλικία έχει αναπτύξει έναν αριθμό λιποκυττάρων μεγαλύτερο από το κανονικό, τα οποία θα το παγιδεύσουν στο μαρτύριο της κυτταρίτιδας για όλη της τη ζωή.

Η θεραπεία είναι εύκολη και απλή. Εκτός από την λιποαναρρόφηση, μια ακριβή και πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση κατά την οποία το λίπος αναρροφάτε με ένα ειδικό σωλήνα, η μόνη απάντηση στο πρόβλημα είναι σωστή διατροφή και άσκηση. Οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας υποστηρίζουν πως ενεργούν προκαλcόντας θερμότητα, αναγκάζοντας έτσι τα υποκείμενα λιποκύτταρα να κινητοποιούνται και να μεταβολίζονται στον οργανισμό. Αυτό είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί με μια κρέμα τοπικής χρήσης αφού η κυτταρίτιδα βρίσκεται βαθιά και 0\ μεταβολικές διαδικασίες γίνονται μέσα και όχι έξω από το σώμα. Στην πράξη, πολλές από αυτές τις «θαυματουργές κρέμες» συνοδεύονται με την προτροπή να συνδυαστούν με άσκηση εάν θέλουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Κρατήστε λοιπόν τα λεφτά σας ή ακόμα καλύτερα για σας, γραφτείτε σ' ένα γυμναστήριο. Εν τω μεταξύ, ελαττώστε τα λίπη και το αλάτι. Αρχίστε να τρωτέ αρκετές τροφές με ίνες, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά και κόκκους σιτηρών. Να πίνετε πολύ νερό. Μη δηλητηριάζετε τον μεταβολισμό σας. Κρατήστε την θερμιδική σας πρόσληψη σε μέτριο επίπεδο, τρώγοντας μικρότερα γεύματα σε κανονικά χρονικά διαστήματα αντί να κάνετε μεγάλα γεύματα και ακατάστατα. Οι γυναίκες που παγιδεύονται στον κύκλο της αυστηρής δίαιτας και μετά πέφτουν με τα μούτρα στο φαγητό διαταράσσουν τον μεταβολισμό τους πολύ άσχημα και αυτό φαίνεται στον τόνο και την υφή του δέρματός τους.

Ασκηθείτε. Κάντε κάποιο είδος αεροβικής άσκησης για τουλάχιστον 30 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα, ώστε να βοηθηθείτε στο κάψιμο του λίπους και να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας ώστε να γίνονται πιο αποτελεσματικά οι λειτουργίες του οργανισμού σας. Και τέλος, μη παραλείψετε να κάνετε μερικές ασκήσεις με βάρη για τους γοφούςκαι  τους μηρούς τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Η έλλειψη μυϊκού τόνου θα τονίζει την κυτταρίτιδα. Η φθορά του εξωτερικού στρώματος λίπους και του δέρματος εξαιτίας της ηλικίας, θα ελαττωθεί και θα είναι δυνατόν να ελεγχθεί όταν υπάρχουν υγιείς μυς από κάτω να τα στηρίζουν. Να κάνετε σκουώς για τους μηρούς και τους γλουτούς. Να κάνετε άρσεις ποδιών πίσω και πλάγια με αντίσταση, για την περιοχή των γοφών και των γλουτών.

Πράγματι, οποιαδήποτε άσκηση για τους γοφούς και τους μηρούς θα σας βοηθήσει. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε αρκετό βάρος και ότι εκτελείτε την άσκηση σ' όλο το απαιτούμενο εύρος της κίνησης, νοιώθοντας ότι ζορίζεστε. Με άλλα λόγια, πρέπει να νοιώσετε ένα αρκετά δυνατό κάψιμο στους γλουτούς αν θέλετε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Μην ανησυχείτε ότι θα αποκτήσετε μεγάλο όγκο. Οι λίγοι μύεςπου θα χτίσετε θα βοηθήσουν θαυματουργά την προσπάθεια σας να ξεφορτωθείτε την κυτταρίτιδα.

Τελικά, όσο μεγαλώνετε, τόσο περισσότερο πρέπει να ασκείστε εάν θέλετε να είστε σε νεανική φόρμα. Ετσι λοιπόν, είναι σημαντικό να μην αφήσετε τον εκφυλισμό να σας κατατροπώσει. Δυστυχώς, πρέπει να παλέψετε ενάντια πολλών παραγόντων, όμως εάν θέλετε να έχετε καλή εμφάνιση πρέπει να πάρετε το παιχνίδι στα χέρια σας. Σίγουρα είναι δύσκολο, αξίζει όμως τον κόπο. Εσείς τι λετε;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου